dinsdag, juni 4

Welke kleur heeft maandag?


Woorden proeven en kleuren ruiken? Voor sommige heel normaal, maar waarschijnlijk klinkt het jou raar in de oren. Dit fenomeen heet synesthesie, bepaalde zintuigen worden met elkaar in verbinding gebracht. Mensen met synesthesie verbinden één of meerdere zintuigen met elkaar zoals reuk, smaak, gehoor, tast en zicht.

Een speciale vorm van dit fenomeen is letter-kleursynesthesie. Mensen ervaren bij het lezen van letters en woorden dan ook een bepaalde kleur. Voor hen is het bijvoorbeeld heel normaal dat ze bij het lezen van het woord maandag de kleur geel zien of rood. Ook kan de letter E of het cijfer 7 de kleur rood of groen oproepen.

Nog maar een aantal jaren geleden dacht men dat dit fenomeen veroorzaakt werd door overmatig drugsgebruik. Maar tegenwoordig weten deskundige beter! Uit onderzoek is gebleken deze kleurervaringen tot stand komen doordat het hersengebied waar de vorm van letters wordt verwerkt, te veel verbindingen heeft met het hersengebied waar kleur wordt verwerkt. Oftewel, als het lettergebied wordt geactiveerd wordt ook het kleurgebied onnodig geactiveerd. Bron

Het is raar, maar waar! Ik had zelf nog nooit van dit fenomeen gehoord. Herkenbaar? Misschien heb jij dan ook wel synesthesie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten